Zaterdag 18 juni 2016, werd in sporthal MFA de Tienvoet in Heinenoord de HWDO ranking afgesloten met het finale toernooi, waarvoor de top 32 van de stand zich had geplaatst en werd er naast de grote wisselbokaal ook gespeeld om de prijzenpot van bijna € 2000 te verdelen, waarvan er € 400voor de winnaar van deze avond waren bestemd.

Op basis van de eindstand in de ranking genoot de top 8 een beschermde status in de poulefase door als groepshoofd te worden aangemerkt. In 8 poules van 4 werd de avond gestart, met de wetenschap dat alleen de laatste uit de poule niet door zou gaan naar de knock-out fase.

Van de 3 geplaatste dames, wist geen enkele zich te plaatsen voor de knock-out fase en mochten Samantha Snaauw, Anouk Lokum en Cretienne Godschalk aan het schrijfbord plaatsnemen.
In de knock-out fase troffen de nummer 2 en 3 uit de poules elkaar en waren alle poule winaars direct geplaatst voor de laatste 16. In de kwart finale viel het doek voor de nummer 1 van de plaatsingslijst, Patrick Luijendijk, hij verloor met 5-2 van Gert-Jan Resoort, Ook de nummer 2 Marcel van Verk ging er in deze ronde uit, door een 5-3 nederlaag tegen Arjan Brussaard.

In de halve finale moest Gert-Jan dan toch zijn meerdere erkennen tegen Alex Ton, die hem met 6-4 de voet dwars zette en Alex een finale plaats bezorgde. In de andere halve finale ging het gelijk op en viel de beslissing pas in de elfde leg. Danny Noordijk schreef deze op zijn naam en plaatse zich ten kosten van Arjan Brussaard voor de finale.

De finale werd gespeeld in een best of 13 en stond onder supervisie van vaste finale schrijver John Schipper. Alex en Danny, de nummers 3 en 4 van dit seizoen schotelden het aanwezige publiek een mooie wedstrijd voor en hielden elkaar de eerste legs goed in evenwicht. In de achtste leg wist Alex echter een gaatje te slaan en kwam op een 5-3 voorsprong. Hij wist deze voorsprong te behouden en bij een 6-5 voorsprong wist hij in de 12e leg van de partij de beslissende dubbel te gooien en daarmee de winst van het toernooi te pakken. Dit leverde hem de hoofdprijs van € 400,- op en de enorme wisselbeker mocht hij in ontvangst nemen. Danny moest het met de helft doen.

De hoogste finish van deze avond kwam uit handen van Alex Ton , die wist 158 te finishen. Daarnaast werd er 20 maal 180 gegooid, waarvan Patrick Luijendijk er met 3 stuks de meeste voor zijn rekening nam deze avond. De winnaar van de avond ontving dus een mooie wisselbeker welke hij een jaar op de schoorsteenmantel kan plaatsen. Voor alle overige deelnemers was er een leuk aandenken en ook een gevulde envelop beschikbaar, zodat dus iedereen in de prijzen viel. Daarnaast werden de nummers 1 t/m 3 van de reguliere stand bij de dames en de heren voorzien van een mooie beker.

In de 12 reguliere toernooien werd er 68 maal een finish van 100 of meer gegooid. Ook voor de hoogste finisher was er prijs, Marcel van Verk ontving voor zijn, in de 9e ranking gegooide, 170 Finish een mooi aandenken.
In totaal zijn er daarnaast ook nog 130 maal een 180-score gegooid, en ook voor diegene die de meeste 180-ers had geproduceerd in alle toernooien, Arjan Brussaard die er het afgelopen seizoen 20 wist te gooien tijdens zijn deelnames was er een leuke beker.

Hiermee is weer een einde gekomen aan een goed geslaagd seizoen van de HWDO ranking, waarbij we 101 verschillende deelnemers hebben mogen begroeten en gemiddeld bijna 37 deelnemers per toernooi hadden. Volgend seizoen zal de HWDO ranking uiteraard weer een vervolg gaan krijgen, al zal dat niet meer zijn onder leiding van rankingleider Harm Leusink. Hij zal het stokje gaan overdragen aan Gert Kooi en John Schipper, die vanaf half september de leiding over de ranking toernooien op zich zullen nemen.

Speciale dank gaat uit naar:

De speellocaties; MFA de Tienvoet en Café Effe Om.
The Magic Darts
Alle deelnemers en toeschouwers.
Rankingleider Harm Leusink en het HWDO bestuur.