Kattestaart PlaisierAfgelopen zaterdag werd alweer de zesde editie van het Deltarent Open gehouden in de Bommelstee te Den Bommel. Ditmaal waren er een recordaantal deelnemers van 140 (121 heren en 19 dames), wat nog maar eens aangeeft dat dit het grootste darttoernooi is van de regio Rijnmond. Er werd net na de klok van elf uur gestart met het koppeltoernooi en het damestoernooi, rond twee uur zou het hoofdtoernooi van start gaan.

In het koppeltoernooi heel wat indrukwekkende koppels en daarom was het al vroeg in het toernooi een waar slagveld van gesneuvelde sterke koppels. Zo verloren Martin Kersbeeck en John Desreumaux al in de eerste ronde van Mitchell von Schukkmann en Wesley Plaisier, en verloren Kenny Neyens en Sven Verdonck in deze zelfde ronde van Richard Veenstra en Maikel Verberk.

Verder in het toernooi nog enkele verrassingen, dit aangezien het gelegenheidskoppel Wesley Harms en Marco Meijer de nodige partijen wisten te winnen en zelfs de kwartfinale wisten te bereiken. Hier hield echter het sprookje op, want daar verloren ze van Rowdy Schoremans en Wesley Bour.

De uiteindelijke finale zou gaan tussen Richard Veenstra / Maikel Verberk en Mitchell von Schukkmann / Wesley Plaisier. De finale, die onderleiding stond van BDO-scheidsrechter en thuisspeler Marco Meijer, bleek eenrichtingsverkeer, dit aangezien Von Schukkmann en Plaisier de nodige dubbels wisten te missen. Het werd dan ook 4-0 voor Veenstra en Verberk, die hiermee een goede opwarmer hadden voor het hoofdtoernooi.

Koppeltoernooi
Kwartfinale
J. vd Rassel / F. Beijleveld – M. v Schukkmann / W. Plaisier = 2-3
R. Schoremans / W. Bour – W. Harms / M. Meijer = 3-0
W. Vermeulen / W. vd Wiel – A. vd Heuvel / T. Rudolph = 3-2
T. Kaijser / K. v Eenennaam – R. Veenstra / M. Verberk = 0-3

Halvefinale
M. v Schukkmann / W. Plaisier – R. Schoremans / W. Bour = 3-0
W. Vermeulen / W. vd Wiel – R. Veenstra / M. Verberk = 2-3

Finale
M. v Schukkmann / W. Plaisier – R. Veenstra / M. Verberk = 0-4

Bij het damestoernooi kwamen we gelukkig op een aantal van negentien deelnemers. Onder hen ook Nederlandse selectiespeelsters Sharon Prins en Anca Zijlstra, die gehoor hadden gegeven aan de speciale aktie die de organisatie elk jaar promoot, ter promotie van het damesdarts. Deze aktie hield in dat de ingeschreven dames slechts eenmalig inschrijfgeld hoefde te betalen en aan twee toernooien (damestoernooi en hoofdtoernooi) deel zouden nemen.

Om de dames nog meer tegemoet te komen werd het damestoernooi ook voor het eerst in poules afgewerkt, zodat de dames dus echt waar voor hun geld kregen deze dag. In de uiteindelijke halvefinales vonden we een ontketende Sharon Prins, die wist te winnen van mede-selectielid Anca Zijlstra en zagen we de Tsjechische Jana Kanovska met de overwinning aan de haal gaan, dit ten koste van de Belgische Dana Verhaegen. Ook deze finale tussen Prins en Kanovska op de mooie finalebaan van Dartshop Kattestaart werd geleid door Marco Meijer. In de beginnen was het nog even aftasten voor beide dames, maar na twee legs werd het een echte finale, waar beiden hun triples wisten te raken. Toch bleek de ervaring van Prins de doorslag te geven en pakte zij de titel en het nodige prijzengeld.

Damestoernooi
prins deltarentKwartfinale
Dana Verhaegen – Ira van der Horst = 3-0
Marian Levai – Jana Kanovska = 1-3
Samantha Raaphorst – Sharon Prins = 0-3
Anca Zijlstra – Patricia Rudolph = 3-1

Halvefinale
Dana Verhaegen – Jana Kanovska = 1-3
Sharon Prins – Anca Zijlstra = 3-0

Finale
Jana Kanovska – Sharon Prins = 1-4

Het hoofdtoernooi startte rond de klok van twee uur en daar werd er gestart in poules. Al in de poulefase flinke verrassingen, wat logisch is als men kijkt naar de vele sterke namen die deze dag aanwezig waren. Zo gingen o.a. Wesley van Trijp, Mitchell von Schukkmann, Wesley Schols en Rowdy Schoremans de verliezersronde in. Maar ook in deze verliezersronde kwamen deze namen niet in de finale. De finale ging tussen Arie van de Heuvel en thuisspeler Corne Groeneveld. Ondanks de Flakkeese support aan Groeneveld zijn zijde, kon hij niet op tegen het sterke scorende vermogen van de uit Den Haag afkomstige Van de Heuvel. Van de Heuvel won dan ook uiteindelijk met 4-2 op de finalebaan.

Hoofdtoernooi
Verliezersronde
Kwartfinale
Arie van de Heuvel – Richard Bour = 3-0
Moreno Blom – Mitchell von Schukkmann = 2-3
Peter Dekkers – Peter de Bruijn = 1-3
Nick Cappteyn – Corne Groeneveld = 2-3

Halvefinale
Arie van de Heuvel – Mitchell von Schukkmann = 3-0
Peter de Bruijn – Corne Groeneveld = 2-3

Finale
Arie van de Heuvel – Corne Groeneveld = 4-2

De winnaarsronde bleek net als elk jaar, een van een hoog niveau. Alleen deze editie leek het wel alsof over de gehele breedte een hoger niveau werd behaald in vergelijking met eerdere edities.

Maar liefst vier dames wisten na al het geweld in de groepsfase de winnaarsronde te bereiken. Samantha Raaphorst kwam in de eerste ronde niet voorbij Lesley van Schijndel. Demi van Gelder verloor kansloos van Elvin Geerlof. Anca Zijlstra wist nog een leg te pakken, maar verloor van Tony Martinez. De enige dame die een ronde verder wist te komen was Sharon Prins. Zij won in de eerste ronde van Jan Melissant (3-1), daarna verloor zij echter van Wesley Plaisier (0-3) die in zeer goede vorm was deze dag. Plaisier won een ronde eerder van Mareno Michels met 3-1, daarna volgde er een overwinning op Fabian de Groot 4-2 en een mooie 4-1 zege op voormalig WDF World Cup winnaar Wesley Harms. Hierdoor stond Plaisier in de halvefinale, waar hij het op moest nemen tegen Martin Jongejan, die woonachtig is in Den Bommel. Het thuispubliek heeft dan ook van Jongejan kunnen genieten deze dag, want hij liet het nodige spektakel zien. Zo wist won hij van Killian van Eenennaam (3-0), Martin Kersbeeck (3-1), Dylan van Schijndel (4-2) en Jeffrey Sparidaans (4-3), om zo de halvefinale te spelen tegen Wesley Plaisier. Toch kon Jongejan in de halvefinale niet meer imponeren en was het Plaisier die duidelijk liet zien dat hij de betere was vandaag. Plaisier won dan ook met 5-2 en verzekerde zichzelf van een finaleplaats.

Aan de andere kant van het schema was het de altijd sympathieke Richard Veenstra uit Ossenzijl, die na de titel in de koppels, liet zien dat hij in goede vorm verkeerde. Veenstra verloor in de knockoutfase geen leg tot aan de halvefinale, zo won hij van Jordan vd Graaf (3-0), Youri Duijster (3-0), Arjan Brussaard (4-0) en Erik van Rijswijk (4-0). In de halvefinale moest de huidige Europees Kampioen het opnemen tegen de Belg Sven Verdonck. Verdonck is bekend om zijn niet al te snelle spel, maar er mag gezegd worden dat het vreselijk effectief is, want hij versloeg toch de nodige namen deze dag. Na overwinningen op Oscar Lek (3-0), Wilco Vermeulen (3-0), Kenny Neyens (4-2) en Tony Martinez (4-3) wachtte nu dus Veenstra in de halvefinale. Verdonck liet echter zien dat hij echt goed was deze dag en benutte dan ook elke kans die hij kreeg van Veenstra, die net iets minder stond te spelen dan zijn eerdere wedstrijden. Verdonck bleek zo sterk dat hij ook met 5-2 wist te winnen en zich zo verzekerde van een finaleplaats tegen Wesley Plaisier.

Vooraf had men nooit verwacht dat dit de finale van het toernooi zou worden, maar eerlijkheid durft te zeggen dat Wesley Plaisier en Sven Verdonck echt de sterkste van de dag waren. De finale die wederom geleid werd door Marco Meijer bleek er een van een hoog niveau waar er weinig kansen weggeven werden. Ondanks het langzamere spel van Verdonck wist Plaisier in een goed ritme te blijven en dit zorgde er dan ook voor dat Plaisier de opvolger werd van Kim Huybrechts, die vorige editie winnend wist af te sluiten. Plaisier werd gekroond tot winnaar van de zesde editie van het Deltarent Open.

Hoofdtoernooi
Winnaarsronde
Laatste 16
Dylan van Schijndel – Martin Jongejan = 2-4
John Desreumaux – Jeffrey Sparidaans = 3-4
Wesley Plaisier – Fabian de Groot = 4-2
Wesley Harms – Brent Plaisier = 4-2
Danny van Trijp – Tony Martinez = 3-4
Kenny Neyens – Sven Verdonck = 2-4
Arjan Brussaard – Richard Veenstra = 0-4
Tonny Wolfert – Erik van Rijswijk = 1-4

Kwartfinale
Martin Jongejan – Jeffrey Sparidaans = 4-3
Wesley Plaisier – Wesley Harms = 4-1
Tony Martinez – Sven Verdonck = 3-4
Richard Veenstra – Erik van Rijswijk = 4-0

Halvefinale
Martin Jongejan – Wesley Plaisier = 2-5
Sven Verdonck – Richard Veenstra = 5-2

Finale
Wesley Plaisier – Sven Verdonck = 5-3

Al met al was het weer een succesvolle editie van het Deltarent Open en hopelijk kunnen wij een iedere wederom welkom heten voor de volgende editie.

kattestaart prins meijer

kattestaart verberk veenstra meijer